Rensa vattenlås

Har du fått stopp i köket, badrummet eller vid tvättmaskinen?

Detta beror många gånger på att vattenlåset är igensatt och behöver rensas. Detta är inte föreningens ansvar, det är något man själv får göra.

Matfett orsakar proppar i avloppen

Fett som hälls ner i diskhon är ett problem eftersom fettet stelnar och bildar proppar som kan skapa stopp i avloppsledningarna och onödiga kostnader. 

Men, det är ett problem som är enkelt att undvika. Häll inte ut fett i diskhon. Torka istället ur stekpannan, kastrullen och ugnsformen och samla upp överbliven matolja när du lagat mat.

Läs mer: Stoppa fettpropparna..

Var försiktig med kemikaliska propplösare.

Kemikaliska propplösare kan skada rören och stannar ofta i vattenlåset.

Börja istället med att spola avloppet med kokande vatten + en fjärdedels kopp bakpulver och 50 ml vinäger. Eller vanligt diskmedel.

Det är även bra om man aktivt rensar vattenlåset lite då och då, någon gång om året måste du göra det. Annars blir det helt stopp. Har man långt hår behöver man rensa golvbrunnen i badrummet oftare för att det inte ska riskera bli stopp.

Här är nedan är två videofilmer som visar hur man gör. På golvbrunnsvideon visas att det är viktigt att man tar ut insatsen ur golvbrunnen för att rensa. Tar man inte ur och även rensar insatsen noggrant försvinner inte smutsen.

Instruktioner

Rensa golvbrunn

Rensa vattenlås (samma i kök och badrum)

Rensa vattenlås+avlopp för diskmaskin

(instruktionen lånad från BRF Nattsländan)

© 2024 Brf Signalen 1 - Ditt hem i Frösunda, Solna

Logga in med dina användaruppgifter

eller    

Glömt dina uppgifter?

Create Account

Behöver du en kod? Kontakta oss!